«Подiлля» Хмельницький

Фанатський куточок
spacer
Наступний матч
Чемпіонат другої ліги України
?, Початок ?
Хмельницький, СК Поділля
spacer
spacer
team - team
"Поділля"
Хмельницький
 
"Поділля"
Хмельницький
spacer
spacer spacer
 
 

Турнірна таблиця

Першість області
Прем'єр-ліга
Команда I В Н П М О
1 Збруч 14 14 0 0 39-11 42
2 Случ 13 9 2 2 35-15 29
3 Полонія-ДЮСШ№1 14 6 2 6 24-28 20
4 Дунаївці 13 5 3 5 14-12 18
5 Поділля 14 3 6 5 14-17 15
6 Енергетик 14 3 3 8 16-25 12
7 Славута 14 2 3 9 11-25 9
8 Перлина-Поділля 14 2 3 9 15-35 9
Згідно рішення КДК, Перлині-Поділля зараховано технічну поразку в матчі з МФК Славута.
 
 

Опитування

Чи буде "Поділля" у наступному сезоні у другій лізі?


 
 
spacer
» "Минула розмова": Віктор Чумак

Отримувач: благодійна організація «Подільський фонд допомоги українській армії».
Банківські реквізити: р/р 26009524495500 в АТ «Укрсиббанк» м. Харків, МФО 351005, ЄДРПОУ 39351791.
Призначення платежу: безповоротна фінансова допомога (або добровільне пожертвування) на потреби української армії.

"Минула розмова": Віктор Чумак

"Минула розмова": Віктор Чумак

- Вікторе Івановичу, звідки Ви родом? Що скажете про свої футбольні дитинство та юність?
- Я народився 26 січня 1949 року у місті Сєвєродонецьк Луганської області у багатодітній сім'ї. У батька із матір'ю нас було десять. Особисто я - із середніх. Як і всі хлопчаки того часу, ми з друзями цілими днями у дворі ганяли м'яча досхочу. Звісно, що вже тоді футбол був для багатьох із нас улюбленим заняттям. Коли пішов до школи у сім років, записався у секцію футболу місцевої ДЮСШ.

- Хто був Вашим першим наставником в організованому футболі?
- Людвіг Шубін. Він виховував багатьох футболістів для команди майстрів міста своєї Батьківщини («Хімік» Сєвєродонецьк грав у друголіговській першості СРСР та першій лізі України до кінця 90-х років - прим, автора). А вихованець Л.Шубіна Георгій Мусієнко став чемпіоном Радянського Союзу (!) з футболу 1972 року у складі «Зорі» (Луганськ; тоді - Ворошиловград). Людвіг Андрійович, нині, на жаль, покійний, був чудовим тренером, який вмів розгледіти у нас, тодішніх юнаків, кращі здібності і розвинути їх. Якщо я - лівша, і мав задатки дриблера, то саме ці мої якості тренер і прагнув використовувати на заняттях та в офіційних поєдинках. Також маю згадати, що Людвіг Шубін із перших тренувань вимагав від нас дисципліни, поваги одне до одного...

- Що залишилося в пам'яті з Вашої футбольної юності?
- Поїздка в 1964 році у Харків на фінальну частину юнацької першості УРСР з футболу у складі збірної Луганщини. Сказати відверто, екіпіровані ми були бідненько - усього один м'яч на команду. Пам'ятаю вийшли на матч проти господарів. Харків'яни були одягнуті, як кажуть, «з голочки», півтора десятки м'ячів на розминці. Але гарне екіпірування їх не врятувало. Наша команда перемогла - 3:0. Два м'ячі вдалось забити мені сильними ударами з далекої відстані.

- Мали у юності футбольних кумирів?
- І не одного! У Сєвєродонецьку кожен з юнаків, що захоплювалися футболом, мав кумири у складі «Хіміка». Це навіть серед нас було «модно». Моїм улюбленцем був нападаючий В'ячеслав Нічаєв, який володів добре поставленим, потужним ударом. Серед зірок радянського футболу, безумовно, віддавав перевагу гравцеві «Шахтаря» (Донецьк) тих років Віталію Старухіну. Він був справжньою «грозою» захисників для усіх, без винятку, команд вищої ліги чемпіонату СРСР з футболу. А його вміння грати на «другому поверсі» і забивати м'ячі ударом головою було неперевершеним.

- Як розпочиналась Ваша кар'єра у професіональному футболі?
- У резерв Сєвєродонецького «Хіміка» я потрапив у 15-ть років, Спочатку нас, молодих футболістів, випускали на заміну, хвилин на десять-п'ятнадцять. Згодом потрапив до «основи». А взагалі грав за «Хімік» чотири роки.

- А далі як склалась доля?
- Знаєте, зараз це згадується не без гордощів, але в кінці 1971, на початку 1972 року вдалося декілька зустрічей провести у футболці «Зорі» (Ворошиловград). Уже тоді формувався той легендарний склад команди, який незабаром завоює союзне футбольне золото. Але я отримав травму, і рік взагалі не грав у футбол. Повернувся до «Хіміка». До речі, цією командою з 1970 року керував Йосип Лівшиць, який згодом переїде працювати із ... Хмельницьким «Динамо». А мою першу команду «Хімік» восени 1972-го року розформували через фінансові причини. Щодо мене, то на той час я завершував навчання на вечірньому відділенні місцевого хіміко-механічного технікуму і цілком серйозно у неповних 25 років мав бажання завершити з футболом...

- Тоді поясніть, будь-ласка, як Ви опинились у Хмельницькому «Динамо»?
- Мені додому зателефонував вищезгаданий Йосип Лівшиць і запитав: «Віктор, ти що серйозно хочеш «зав'язувати» із футболом?» Отримавши ствердну відповідь, він запропонував мені переїхати у Хмельницький і пообіцяв вирішити квартирне питання. Звісно, що вдома була сімейна нарада, і ми погодилися. Навесні 1973 року я вже поїхав на збори із Хмельницькими динамівцями.

- Хто з футболістів нашої команди майстрів був на провідних ролях? Якщо не секрет, скільки тоді платили гравцям? Чи правда, за порушення спортивного режиму у «Динамо», що відносилось до системи МВС УРСР, могли відправити вартувати «на вежу у зоні»?
- Щодо кращих футболістів «Динамо», то відзначив би Миколу Гриневича, Валерія Бестужева, Адальберта Руснака, Олександра Євтушенка, а також мого земляка, який проходив службу в Хмельницькому, Віктора Клочка. До речі, у 1973 році Віктор забив 13 м'ячів і став кращим бомбардиром «Динамо» (Хмельницький). Колектив був дружній. До новачків та молодих футболістів ставилися добре. У порівнянні з тими грошами, які зараз отримають футболісти команд майстрів першої ліги, Хмельницькі динамівці початку 70-х років заробляли дуже скромні кошти. З урахуванням податків ставка футболістів основи «Динамо» була 144 радянських рублі. Преміальні за перемогу складали трохи більше 32 рублів. За нічиї, навіть на виїзді, преміальних не виплачували. Тепер щодо покарань. До тих, хто порушував спортивний режим, дійсно в якості виховних заходів могли застосувати якісь дисциплінарні міри. Але щодо мене особисто, скажу таке: три роки грав у футболці «Динамо», спортивного режиму не порушував, дисциплінарним стягненням не підлягав.

- Пам'ятаєте свій перший офіційний матч за «Динамо» (Хмельницький)?
- Звісна річ. Це було навесні 1973 року, у грі, яка відкривала сезон. Хмельничани приймали «Зірку» (Кіровоград) на чолі з Олексієм Расторгуєвим. Цікаво, що він сам із Сєвєродонецька. Він мені перед зустріччю говорить: «Бачиш, Чумак, яке воно футбольне життя: раніше ти грав за мою команду, а ось зараз будеш «вбивати» моїх теперішніх підопічних!» У першому таймі я забив гол. «Динамо» переграло «Зірку» - 1:0. Ще й приз отримав - спортивну сумку. Після того матчу О. Расторгуєв підійшов до мене і сказав напівжартома: «Вітя, я тебе прошу, не приїжджай у Кіровоград...»

- Як би Ви в цілому охарактеризували роки, проведені у Хмельницьких «Динамо», «Хвилі», «Поділлі»?
- Зрозуміло, що у Хмельницький я приїхав, вже маючи якийсь певний рівень майстерності. У «Динамо» я розкрив себе з іншого боку. Без удаваної скромності скажу, що був роботящим футболістом, додатково займався функціональною підготовкою поза тренуваннями. А в їх процесі почав напрацьовувати стрімкі проходи лівим флангом з подачею м'яча у чітко визначене місце в штрафній площі уявного суперника. Це був «трикутник» між дальніми кутами площі воріт, позначки та карного майданчика. Звідти мої партнери по «Динамо» мали загрожувати воротам.

- Усі фахівці відзначали, а вболівальники 70-х років запам'ятали неординарну техніку роботи з м'ячем Віктора Чумака, його високу швидкість, а ще вміння так подавати кутові, що воротарям команд суперників хмельничан було «несолодко». Звідки це у Вас?
- Щось - від природних даних, щось - відшліфовувалось на тренуваннях. Щодо вміння подавати кутові, то я брав приклад із легендарного Валерія Ло-бановського. Не буду робити таємниці з того, що коли Хмельницькі команди майстрів їздили до Києва на календарні матчі проти тамтешнього «СКА», я з деякими товаришами спеціально ходили спостерігати, як Валерій Васильович проводив тренування із киянами. Не забувайте, який тоді склад мало «Динамо» (Київ). Це ж була середина 70-х років - зліт команди В.В.Лобановського.

- Проти кого із захисників Вам важче всього гралось?
- Якщо брати до уваги Хмельницьких оборонців, бо на тренуваннях чи двосторонніх іграх проти них теж доводилось діяти, то це Микола Гриневич. Він знав усі мої «фінти», хитрощі на футбольному полі. А ще маю сказати про неординарного захисника «Суднобудівника» (Миколаїв), вихованця Хмельницького футболу Григорія Іщенка. Він завжди діяв жорстко, на грані фолу. Від його дій потерпали дуже багато нападаючих українських команд.

"Минула розмова": Віктор Чумак- Вікторе Івановичу, який із сезонів, проведених Вами у Хмельницькому, вважаєте найбільш вдалим?
- Це дивлячись, що брати до уваги. Я нападник, і найбільше м'ячів в одному сезоні - сім - провів у 1976 році. Якщо виокремити зміст футболу, який демонстрували хмельничани, то це «Динамо» зразка 1975 року. Дуже сильним був склад виконавців. Візьміть, наприклад, середню лінію: Олег Мокшак, Ігор Іваненко, Микола Табачук, угорець Отелло Зан. А тандем нападників Чумак-Завальнюк міг навести такого «шурхоту» у захисних порядках суперників, що мало не здавалось! Причому й на виїзді.

- За статистикою в офіційних поєдинках першостей СРСР (українська зона) Ви забили більше 30-ти м'ячів. Який з них «вкарбувався» в пам'ять назавжди?
- Той гол, що запам'ятався найбільше, і, мабуть, не мені одному, забив не у першості. Це було 20 червня 1979 року. Тоді Хмельницька команда вже називалася «Поділля» і проводила свій перший міжнародний матч із командою капіталістичної країни - «Штадтверке» (Мюнхен, ФРН). Погодьтеся, подія була непересічна. Міліцію «зігнали» мало не з усієї області. Стадіон «Поділля» був переповненим. Не без гордості нагадую, що єдиний переможний м'яч вдалось забити саме мені. З лівого флангу, тільки-но перейшовши середню лінію, відважився на удар. М'яч влетів у праву «дев'ятку» воріт «Штадтверке».

- Ви провели сотні офіційних матчів. Який з них запам'ятався найбільше і чому?
- Це було в сезоні 1978 року. «Поділля» (Хмельницький) грало в Херсоні проти «Кристалу». Пам'ятаю, була нестерпна спека: +34 °С. Вперше виступав на незвичній для себе позиції - лівого півоборонця. Забив перший м'яч. Михайло Завальнюк вдруге вразив ворота херсонців. «Поділля» повело в рахунку - 2:0 і, здавалося, перемога в «кишені» у хмельничан. Але тим футбол і цікавий, що він непередбачуваний. В підсумку напруженого поєдинку була зафіксована бойова нічия - 3:3. Але що поробиш...

- З ким із партнерів по команді майстрів у Хмельницькому Вам гралося найкомфортніше?
- Таких було декілька. Це Ігор Іваненко, справжній «розумник» на футбольному полі. Пройшов школу вищої ліги СРСР, грав у «Чорноморці» (Одеса). Пізніше з півслова розумів Володимира Криворученка. Я прагнув зробити такий пас у карний майданчик суперника, щоб для загальнокомандної справи використати високий зріст Володимира. У нападі, безумовно, мій кращий партнер - Михайло Завальнюк.

- До речі, відносно здібностей Михайла Завальнюка. Ви не вважаєте, що цей блондин вмів неабияк імітувати порушення правил. Не дарма ж вже на початку багатьох ігор «дотепні» вболівальники вигукували: «Міша, падай!»
- Знаєте, ми, футболісти, відрізняємось від деяких агресивних вболівальників тим, що знаходимось перед ними «мов на долоні,», а ці горе-крикуни «розчиняються» у натовпі. Наслухались ми і прізвиськ на свою адресу, і образ. Але це справа моралі самих вболівальників. Тепер щодо падінь Завальнюка. По-перше, Михайлові, як я розумію, у цьому «допомагали» оборонці інших команд. А по-друге, треба ще вміти довести арбітру, що те чи інше зіткнення «тягне» на пенальті. Щодо мене, то скажу наступне: одинадцятиметрові не випрошував.

- Розкажіть, будь-ласка, якийсь кумедний випадок із Вашої футбольної біографії?
- Це було у складі «Хіміка» (Сєвєродонецьк) в 1970 році. Ми грали в Мукачевому проти «Карпат». В одному із епізодів я прорвався до воріт господарів поля лівим флангом. Мукачівський воротар кинувся мені в ноги за м'ячем і виграв «дуель». За інерцією, я вибіг за лінію воріт, а потім повільно пішов за воротами виходити на поле з іншого боку. Голкіпер вкинув м'яча на свого захисника. Цим оборонцем був Василь Турянчик (кращі свої роки провів в «Динамо» (Київ) і повернувся на Закарпаття, як вихованець місцевого футболу, завершувати кар'єру). Але у цьому моменті В. Турянчик, як кажуть, «зловив гаву», тобто втратив мене із свого поля зору. А я перехопив м'яч і ударом п'ятою відправив його у ворота «Карпат». До речі, розлючений В. Турянчик за митіь-другу після цього запустив, у мене бутсою, і я ледь встиг пригнутись...

- Пропоную імідж команди «Динамо» (Київ) після випадку з Турянчиком все ж таки змінити на краще. Адже це словосполучення у свідомості мільйонів вболівальників України асоціюється з класним футболом...
- Добре. Це може бути цікаво дізнатись для молодого покоління вболівальників «Поділля». У 70-і роки «Динамо» (Київ) по лінії МВС були шефами Хмельницької команди майстрів. Майже щороку підопічні Валерія Лобановського приїздили до нашого міста основним складом на товариські поєдинки. Так що довелося пограти і проти Володимира Мунтяна, Леоніда Буряка, Олега Блохіна та інших асів радянського футболу, чемпіонів СРСР, заслужених майстрів спорту.

- Ви тренувались під орудою декількох тренерів. Під чиїм керівництвом Вам працювалось найкраще?
- В 1975-му році Хмельницьким «Динамо» керував тандем наставників: Микола Кузнєцов (гравець київського «Динамо» ще довоєнних років) та Іштваан Шандор. На тренуваннях вони працювали на рівних із футболістами, завжди підбадьорювали динамівців. Ці наставники із розумінням ставилися до усіх наших проблем. Вирішувати питання в команді майстрів (а це непростий колектив!) по-людськи і професіонально одночасно - це не кожному тренеру під силу. М.Кузнєцову та І.Шандору це вдалося.

- Не можу утриматись від запитання про футбольну пресу 70-их років. Хто з місцевих журналістів у ті роки найбільш фахово висвітлював виступи Хмельницьких команд?
- Однозначно це Микола Дияк. Ми ще тільки-но приїжджали з виїзних ігор, а він приносив вже нам на стадіон найсвіжіші публікації.

- Вже зараз, з дистанції в десятки років, можете назвати «золотий склад» Хмельницьких команд майстрів з футболу? Назвемо це футбольний «Dream Теат» від Віктора Чумака?
- Із задоволенням. Воротар - Віктор Грушко, ліберо - Микола Гриневич, лівий захисник - Василь Бурміч, стопер - Валерій Бестужев, правий оборонець - Віктор Мурза, опорний хавбек - Ігор Іваненко, лівий півзахисник - Отелло Зан, правий півоборонець - Олег Мокшак, під нападаючими - Володимир Криворученко або Микола Сех. Попереду - Михайло Завальнюк і, даруйте за нескромність, я.

- Як завершилась Ваша кар'єра у Хмельницькому «Поділлі»?
- Це було в 1979 році, і згадувати про це, на жаль, не дуже приємно. Тоді мені виповнилося 30-ть років. Ще два-три сезони міг би у «Поділлі» пограти. Але у кожної людини є свої принципи, через які вона не може переступити. Так ось, восени у Хмельницький приїхав «Колос» (Нікополь) - команда, яка лідирувала у змаганнях і мала намір вийти до першої ліги СРСР. Тепер вже не є секретом, якими «методами» нікопольчани здобували очки. А тоді у першому таймі я забив «Колосу» гол, який арбітр чомусь не зарахував. Ще раз після мого удару м'яч влучив у стійку нікопольських воріт. Головний тренер у перерві мене замінив. Здогадавшись, до чого усе ведеться, з передсердя я гримнув у роздягальні бутсою у підлогу, заявивши, що у такій команді не гратиму взагалі...

- Як склалась Ваша подальша доля?
- Ще рік пограв за луцьке «Торпедо». В 1981 році завершив навчання на факультеті фізичного виховання Ка-м'янець-Подільського педагогічного інституту. Хотів піти тренером в одну з Хмельницьких ДЮСШ. Але мене дуже пригнічували умови, в яких тренувались юнаки. В кінцевому підсумку працевлаштувався на заводі «Катіон». На цьому заводі була хороша футбольна команда, яка на початку 80-их років ставала чемпіоном Хмельниччини. По лінії спортивного товариства «Зеніт» Хмельницькі «катіонівці» посідали четверте місце в Україні. Грали разом з Володимиром Криворученком, Ігорем Хібліним, іншими відомими у нашому місті футболістами.

- За яких обставин Ви перейшли на педагогічну «ниву»?
- Це було у 1995 році. Тоді «Катіон» закрили, а я пішов працювати вчителем фізкультури у Хмельницьку ЗОШ №7. А з 2000 року і по сьогодні працюю в ЗОШ №31" обласного центру.

- Ваші учні знають про те, що Ви грали на рівні команд майстрів? Взагалі, яке ставлення сучасних учнів до фізичної культури?
- Хтось знає, хтось - ні. Сьогодні ж вчаться діти вболівальників 70-их років. Як класний керівник, на першій виховній годині розказую учням про свою спортивну біографію. Щодо ставлення школярів до занять фізкультурою, то я Вас засмучу. Це вже не те покоління, яке з уроку фізкультури не заженеш у клас! Зараз молодь хоче багато і відразу, забуваючи, що для цього треба працювати.

- Будь ласка, декілька слів про Вашу сім'ю...
- Мою дружину звати Галина. Як і всі дружини футболістів, вона мужньо переносила труднощі та особливості життя професійного спортсмена. Донька Олена в юності займалася спортивною гімнастикою, мала гарні перспективи. Але після травми припинила виступи.

- Чи відвідуєте Ви зараз ігри «Поділля», чи граєте у футбол у складі ветеранських команд?
- Ходжу на футбол по мірі можливостей. По-доброму заздрю футболістам сучасного «Поділля». У наші часи такого комфорту та умов не було. Разом з тим за останні принаймні десять років якихось особливих успіхів подоляни не досягли. Сучасна Хмельницька команда виглядає, як на мене, «перевалочним» пунктом. Коли я розпочинав виступи за «Хімік», в основі грало вісім (!) вихованців групи підготовки Сєвєродонецького клубу. Треба змінювати стратегію функціонування ФК «Поділля». Щодо ветеранського футболу, то, на жаль, нами ніхто не опікується. За власної ініціативи та за свої кошти бігаємо по вихідних у спорткомплексі УМВС у футзал."Минула розмова": Віктор Чумак

- Що скажете про газету «Спортивний лідер +»? Ваше відношення до проекту «Ретро-спорт»?
- Дуже хороша газета. Вичерпна інформація не тільки про футбол, але про інші види спорту. Друкуються цікаві матеріали про історію спорту. Щодо рубрики «Ретро-спорт», то скажу, що Ви робите велику справу. Кумирів тисяч вболівальників минулих літ не слід забувати! Свого часу ми грали саме для них...

Газета «Спортивний лідер +» 10 серпня 2006 року №24 - 17 серпня 2006 №25. Матеріал Віктор Котов
При використаннi матерiалiв сайту посилання на сайт обов'язкове!
Шановний користувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або ввійти на сайт під своїм ім'ям.
Інформація
Користувачу, що знаходиться в групі Гості, не можна залишати коментарі в даній новині.
 

Попередній матч

Чемпіонат області. Прем'єр-ліга
7 листопада, Білогір'я
team 3:0 team
spacer
"Перлина-Поділля"
Білогір'я
 
"Поділля"
Хмельницький
 
 

Погода у м.Хмельницький

Погода
Погода у Хмельницькому

вологість:

тиск:

вітер:

 
 

У вигляді календаря

«    Квітень 2016    »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

У вигляді списку

Березень 2016 (8)
Грудень 2015 (1)
Листопад 2015 (4)
Жовтень 2015 (5)
Вересень 2015 (5)
Серпень 2015 (9)