«Подiлля» Хмельницький

Фанатський куточок
spacer
Наступний матч
Чемпіонат другої ліги України
?, Початок ?
Хмельницький, СК Поділля
spacer
spacer
team - team
"Поділля"
Хмельницький
 
"Поділля"
Хмельницький
spacer
spacer spacer
 
 

Турнірна таблиця

Першість області
Прем'єр-ліга
Команда I В Н П М О
1 Збруч 14 14 0 0 39-11 42
2 Случ 13 9 2 2 35-15 29
3 Полонія-ДЮСШ№1 14 6 2 6 24-28 20
4 Дунаївці 13 5 3 5 14-12 18
5 Поділля 14 3 6 5 14-17 15
6 Енергетик 14 3 3 8 16-25 12
7 Славута 14 2 3 9 11-25 9
8 Перлина-Поділля 14 2 3 9 15-35 9
Згідно рішення КДК, Перлині-Поділля зараховано технічну поразку в матчі з МФК Славута.
 
 

Опитування

Чи буде "Поділля" у наступному сезоні у другій лізі?


 
 
 

Реклама

Добавить свое объявление
Загрузка...
 
spacer
» Футбольна країна, подільська версія

Отримувач: благодійна організація «Подільський фонд допомоги українській армії».
Банківські реквізити: р/р 26009524495500 в АТ «Укрсиббанк» м. Харків, МФО 351005, ЄДРПОУ 39351791.
Призначення платежу: безповоротна фінансова допомога (або добровільне пожертвування) на потреби української армії.

Футбольна країна, подільська версія

Відомий письменних Юрій Смолич у своїх спогадах «Розповідь про неспокій» згадує, як у 1915 році футбольна команда Жмеринки, за яку він грав, зустрічалася в Проскурові з місцевою командою. Однак це були лише епізоди періоду зародження. У повну силу футбол про себе заявив у 1920-х роках.

ІЗ ПІВЗАХИСТУ В МАРШАЛИ

У кінці 1920 року в місті розквартирувалася восьма кавалерійська дивізія. Бійці саме цього військового підрозділу й почали першими проводити регулярні футбольні матчі. Спогади донесли до нас деякі прізвища основних гравців − приміром, Волкова (після Другої світової війни був директором стадіону в Кам’янці), Пересипкіна (майбутній маршал СРСР). Футболісти дивізії стали ініціаторами створення в Проскурові перших команд. Так, у Ведмедівському (нині Червоноармійському) провулку була організована молодіжна команда «Ведмеді». З неї вийшло чимало непоганих футболістів: брати Ляховичі, Цердя, Ястребов, Побережний, Чишейко, Завєдєєв, Кісін складатимуть згодом кістяк збірної міста, граючи за різні команди.
Футбольна країна, подільська версія


ПОЧЕСНА НІЧИЯ

У другій половині 1920-х почали відбуватися зустрічі проскурівчан із командами з інших міст України. У цьому контексті варто згадати поєдинок проти одеських динамівців, за яких тоді виступав один із кращих нападників свого часу, чемпіон Росії 1913 року Злочевський, а також гравці збірних України та СРСР Піонтковський і Малхасов. Гості двічі вели у рахунку, однак під завісу матчу подоляни вирвали почесну нічию − 2:2.

НЕВДАЧІ КАМ'ЯНЧАН

Нова історія вітчизняного футболу розпочалася у 1936-му, коли почали проводитися клубні чемпіонати країни. Того ж року стартував і чемпіонат УРСР серед колективів фізкультури, до участі в якому допускалися лише кращі регіональні команди. Попервах, до 1939 року, честь області захищали кам’янчани, однак після їхніх не зовсім вдалих виступів облспорткомітет у 1940 і 1941 рр. заявляв проскурівське «Динамо».

"МАТЧ СМЕРТІ"

Про футбольні двобої воєнного лихоліття на Поділлі мало кому відомо, хоча вони проходили регулярно. На початку жовтня 1941-го колишньому начальнику учбово-спортивного відділу міськспорткомітету Кам’янця А.Гайчевському було наказано: «П’ятого жовтня ви виводите команду на поле або вас ведуть на розстріл». Гайчевський відшукав одинадцять знайомих футболістів, але виходили подоляни в меншості, бо поліцейські не пустили на стадіон двох гравців команди, виявивши в їхніх документах якісь порушення та відправивши до відділку. Перший тайм кам’янчани програли − 0:2. Але в перерві склад господарів поповнили відпущені з поліції гравці. Проте арбітр − гефрайтер комендатури Кунтце, відверто засудивши Гайчевського з партнерами, наостанок вигадав пенальті й дозволив воякам святкувати перемогу − 3:1. Дванадцятого жовтня мав відбутися матч-реванш і, за словами очевидиці, команда Кам’янця таки розбила німців − чи то 3:0, чи 2:0.
Футбольна країна, подільська версія


СВІТОВІ ЗІРКИ У ПРОСКУРОВІ

Футбольні матчі в Кам’янці відбувалися й потому, щоправда, окупанти грали між собою. В одному з таких «міжсобойчиків» зустрілися у вересні 1942-го збірними військових гарнізонів Проскурова та Кам’янця. Програвши попередню зустріч в Кам’янці з рахунком 3:4, проскурівська команда, аби гарантувати реванш, підсилила склад кількома угорцями з розквартированих у Проскурові частин. Подейкують, що серед тих мадярів було троє колишніх гравців збірної Угорщини, у довоєнні часи – однієї з найсильніших команд планети, срібного призера ЧС-1938. Вони допомогли проскурівським воякам переконливо реваншуватися − 10:0.

А СУДДІ − ХТО?

Після війни футбольне господарство було вкрай занедбане. Не вистачало м’ячів, екіпірування, інвентарю. Коли ж вирішили провести обласні змагання, з’ясувалося, що в окрузі немає жодного футбольного судді. На засіданні облспорткомітету й проскурівської міської влади питання поставили руба. Було наведено порядок на спортстадіоні, організували курси з підготовки арбітрів, і вже у 1947 році пройшов розіграш кубку області, принісши перемогу проскурівському «Динамо». У 1948 році в Проскурові нарешті з’явився кваліфікований тренер Василь Сердюков. Під його орудою проскурівці в першості УРСР посіли у своїй зоні друге місце, відставши від вінницької команди лише на очко. Запам’ятався цей рік уболівальникам і тим, що вперше до Проскурова приїхало на товариський матч київське «Динамо» − столичні футболісти перемогли 6:1.

РОЗКВІТ АМАТОРІВ

1960-80-і роки були розквітом аматорського футболу на Хмельниччині. Тоді ситуація вважалася ненормальною, якщо завод чи підприємство не утримує належного рівня команду. Конкуренція була надзвичайно жорсткою не лише на обласному, а й на міському рівні. В змаганнях 60-х рр. на провідні ролі виходили футболісти з Кам’янця-Подільського. Кам’янчани перемагали в чемпіонаті області і регулярно до 1965 року грали в перехідних матчах за право грати в класі Б чемпіонату УРСР із командою майстрів з Хмельницького. У 1963 році хмельничани під керівництвом Євгена Лемешка в перехідних матчах змагались з футболістами «Поділля» Кам’янця-Подільського. У цей раз двi зустрiчi переможця не виявили (нiчия 3:3), тоді були органiзованi додатковi iгри на нейтральному полі. І лише у четвертій зустрічі на полi в Шепетiвцi хмельничани взяли верх - 4:1.

КОЛИ СЕРЕДИНА - НЕ ЗОЛОТА

У 1966 році хмельничани в чемпіонаті УРСР виборюють у своїй зоні перше місце. Звання чемпіона України розігрувалося у стикових поєдинках із переможцем іншої зони − «Авангардом» із Жовтих Вод. Двох матчів, як і в протистоянні з кам’янецьким «Поділлям», для виявлення найсильнішого виявилося замало, тож зіграли третій поєдинок, який приніс успіх «Авангарду». Два роки по тому «Динамо» все-таки піднялося на сходинку вверх − подоляни посіли у фінальній пульці підсумкове 5-е місце, яке дозволяло, у зв’язку із розширенням Класу А, виступати у більш престижній лізі. У цей рік беручи до уваги досягнення кам'янецьких футболістів, Федерація футболу СРСР ухвалила включити команду «Поділля» до класу «Б» чемпіонату СРСР.

ТВЕРДИЙ «СЕРЕДНЯЧОК»

У 1978 році хмельницьким футбольним клубом стає «Поділля». Зірок із неба не хапаючи, хмельницький колектив, утім, залишався самобутнім, не без талантів у складі. Можна згадати Лещука, Єськіна, Гриневича, Козеренка, Руснака, Єлінскаса, Теллінгера, Хібліна, Е.Валенка. Надовго запам’яталося вболівальникам обласного центру «Поділля» зразка 1986-89 рр. Із приходом до команди Іштвана Секеча гра хмельничан стабілізувалася, і команда двічі поспіль входила до вісімки найкращих клубів республіки. Традиції Секеча продовжив тоді ще мало кому відомий Мирон Маркевич. У перший сезон під його керівництвом команда посіла п’яту сходинку − найкращий результат за всю історію виступів у другій лізі.
Футбольна країна, подільська версія


НА МЕЖІ БАЛАНСУВАННЯ

За часів незалежності хмельницькій команді похвалитися поки немає чим. Наразі місцеві вболівальники можуть тішитися вже з того, що професійний футбол у цьому регіоні існує... І все-таки футбол найвищого ґатунку на Хмельниччині був. У сезонах-1992 і 1993-95 регіон в еліті вітчизняного футболу представляв шепетівський «Темп». Команда зі скромного райцентру, утримувана Джумбером Нішніанідзе, наробила галасу у вищій лізі. Однак, несподівано і яскраво спалахнувши, так само швидко команда й згасла, ледве в її власника почалися фінансові проблеми.

За матеріалами ФФУ
При використаннi матерiалiв сайту посилання на сайт обов'язкове!
Шановний користувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або ввійти на сайт під своїм ім'ям.
  • Не подобається
  • 0
  • Подобається
  • 19 січня 2012 17:01
  • нічого скоро все налагодиться прийдуть перемоги а за ними й зіркові гравці.
    футбол живе на хмельничині тож віримо в нього.
^
Інформація
Користувачу, що знаходиться в групі Гості, не можна залишати коментарі в даній новині.
 

Попередній матч

Чемпіонат області. Прем'єр-ліга
7 листопада, Білогір'я
team 3:0 team
spacer
"Перлина-Поділля"
Білогір'я
 
"Поділля"
Хмельницький
 
 

Погода у м.Хмельницький

Погода
Погода у Хмельницькому

вологість:

тиск:

вітер:

 
 

У вигляді календаря

«    Березень 2016    »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31  

У вигляді списку

Грудень 2015 (1)
Листопад 2015 (4)
Жовтень 2015 (5)
Вересень 2015 (5)
Серпень 2015 (9)
Липень 2015 (3)